תזונה למניעת יצירת אבני כליות:
התזונה המובאת להלן מתבססת על העקרון שאבני הכליה הן ממקור סידן אוקסלט. התזונה תהיה על כן עניה במקורות חומצה אוקסלית (כדי שלא יהיה מקור לאוקסלט) ועשירה בציטראט היוצר עם הסידן קומפלקס מסיס ומונע ממנו ליצור את הקומפלקס קשה התמס עם אוקסלט ומכאן לירידה ביצור האבנים. אין צורך למנוע את כמות הסידן בדיאטה כי הסידן ללא אוקסלט אינו יוצר אבני כליה וחוסר סידן בתזונה יביא להמסת עצם.
ההנחיות:
- יש לשתות כ-2.5-3 ליטר מים ביום, כך שתיווצר כמות שתן של 2 ליטר לפחות , יש להתאים את כמות השתייה לרמת ההזעה בעקבות פעילות גופנית או מזג אויר. יש לוודא שמתוך הכמות הנשתית כ-500 מ"ל יש לשתות לפני השינה .
- פירות הדר המכילים ציטראט יורידו את הסיכון ליצירת אבנים, הדבר נכון לגבי מיץ תפוזים ולימון, אבל בניגוד לכך, מיץ אשכוליות העלה את הסיכון ב- 44 ועל כן מומלץ לשתות מיץ תפוזים ולימונדה ולא מיץ אשכוליות
- קפה מגביר ייצור שתן ועל כן מדווח כמונע יצירת אבני כליות (מי שלא מורגל לשתות קפה שלא יתחיל לשם מניעה…)
- , תרד ורוברב (מין עלים הדומים לעלי סלק) מכילים כמות רבה של אוקסאלט שנספג ברובו במעי, לכן הם נחשבים כמזונות בעלי סיכון גבוה ליצירת אבנים ונמנע מהם בתזונה.
- מזונות נוספים המכילים אוקסאלט ונחשבים כבעלי סיכון בינוני ליצירת אבנים הם: אגוזים למיניהם, תה רגיל ותה ורדים, תותים, עגבניות, פטרוזיליה, נבט חיטה, מוצרי סויה מעובדים, קולה ושוקולד . מכיוון שהללו בעלי סיכון בינוני נצרוך מהם במסורה. על פי מחקרים נלמד כי ניתן לשלב בתפריט עגבניות ופטרוזיליה כשניתנים עם מוצרי חלב.
- יש לצרוך בשר, עוף ודגים בכמות כזו המאפשרת קבלת מספיק ברזל ואבץ בתפריט אך לא למעלה מזה (לפי משקל, גובה ומין של המטופל) חשוב ששאר החלבון בתפריט יגיע מקטניות, מוצרי חלב וביצים.
- מלח שולחן: המלח הוא מעלה את כמות הסידן בשתן, המזרז יצירת אבנים וכן מוריד את כמות הציטראט המעכב יצירת אבנים. התוצאה – הגברת היווצרות אבני הכליה. חשוב לשים לב במיוחד למלח ה"חבוי" במזונות כמו חטיפים, פיצוחים, בירקות משומרים ומוחמצים (זיתים מלפפונים חמוצים וכד'), אבקות מרק, גבינות צהובות (פיצה), גבינת קוטג', נקניקים וכדומה. יש להגביל צריכת מלח ל 6 גר ליום.
- אשלגן (המצוי בירקות ופירות) מעלה, ככל הנראה, את רמת הציטראט ומוריד את רמת הסידן בשתן ועל כן מפחית את הסיכון לאבני כליה. ניסיונות הראו כי תפריט עשיר בירקות ופירות (תפריט עשיר באשלגן) הוריד את הסיכון לאבנים ב-30-50%.
- אין להגביל סידן בתפריט. יש להקפיד על צריכת סידן לפי גיל מין ומשקל מקורות טובים לסידן הם בעיקר מוצרי חלב (עדיף עיזים) קטניות כגון סויה ושעועית לבנה (עדיף להנביט קטניות על מנת להגדיל זמינות) וכן ירקות ירוקים וטחינה מלאה.