סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים הינם רב סוכרים לא-עמילניים (מלבד הליגנין) שמקורם בצומח. הסיבים התזונתיים אינם מפורקים על ידי אנזימי העיכול של האדם, אך הם מתפרקים מעט במעי הגס על ידי חיידקי המעי .
את הסיבים נוהגים לחלק לשני מינים: מסיסים במים ושאינם מסיסים במים. הסיבים שאינם מסיסים במים מצויים, בין היתר, בסובין חיטה ובדגנים מלאים, והסיבים המסיסים במים מצויים, בין היתר, בפירות, בירקות, בסובין שיבולת שועל ואפילו במוצרים מוכנים כחומרים מעבים.
מקורות עתירי סיבים המומלצים לתזונה יומיומית הם מוצרי הקמח המלא, קטניות, גרעינים, אגוזים, פירות וירקות.

השפעתם של הסיבים התזונתיים:
• מזרזים את תהליך התרוקנות המעיים ומשחררים עצירות.
• תוצרי הפירוק של התאית (שהמעי מפרק כ-5% ממנה) הן חומצות שומן קצרות–שרשרת, משמשים מקור אנרגיה לתאי הרירית שבמעי ובכך משפרים את תפקודם ומגנים עליהם.
• קושרים אליהם את ה-LDL שבדם ובכך מסייעים להורדת כולסטרול.
• קושרים עודף גלוקוז אצל סוכרתיים, ביציאתם מהמעי.
• מסייעים במניעת התפתחות סרטן המעי הגס.
• נותנים תחושת שובע במהירות ולאורך זמן
• מאטים את קצב חילוף החומרים בקיבה.
• מסייעים בשמירה על תפריט דל אנרגיה, וזאת מכיוון שבעוד שלסיבים התזונתיים אין ערך קלורי,

צריכה:
יש להקפיד לגוון בצריכת הסיבים התזונתיים ולצרוך סיבים משני המינים.
לאדם מבוגר מומלצת צריכת סיבים של 25 גרם עד 30 גרם ביום (או 15 – 18 גרם סיבים ל-1000 קילו קלוריות). לסוכרתיים מומלץ לצרוך כמות גדולה יותר,
מטופלים אשר להם סתימת במעי צריכים למעט ככול הניתן בצריכת סיבים.
למרות יתרונותיהם הרבים של הסיבים, אין להגזים בצריכתם; שכן צריכה מוגברת של סיבים יכולה להפחית את ספיגת המינרלים והוויטמינים המסיסים בשמן בגוף משום שהסיבים קושרים אליהם מקצת מהם.
כמויות גדולות של סיבים עלולות לגרום לאי-נוחות קשה במערכת העיכול ואף לחסימת מעיים.

תכולת סיבים תזונתיים במזונות שונים:

מזון (100 גרם) סיבים (גרם)
סובין תירס 89
פייבר וואן (נסטלה) 48
סובין חיטה 42
פרג 21
ברנפלקס (תלמה) 20
בורגול 18
שעועית לבנה יבשה 17
דבלים 17
שקדים 14
אטריות מקמח מלא 12

חדשות ומבצעים

נא השאירו את פרטיכם ואחזור אליכם בהקדם