מהי עצירות?
עצירות היא הפרעה במערכת העיכול, שבמסגרתה קיים קושי לסלק פסולת צואתית שהצטברה במעיים. ניתן לקבוע כי קיימת עצירות אם:
בעצירות כרונית חווים את התופעות במשך שלושה חודשים לפחות.
העצירות היא הפרעה שכיחה וסובלים ממנה כ-20% מהאוכלוסייה. היא נפוצה יותר בגיל מבוגר ונפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים נשים סובלות מעצירות בעיקר בהריון ולאחר גיל המעבר.
מהן הסיבות לעצירות?
חלקן קשורות לתזונה, למשל הרכב תזונה שיש בו מיעוט של סיבים, מיעוט של מים או תזונה המכילה מרכיבים אחרים אשר גורמים לצואה להיות יבשה ולגרום לחסימה קטנה. הסיבה יכולה להיות גם פיזיולוגית, קושי ביציאה כתוצאה מהחלשות שרירי האגן, מסדק בפי הטבעת, צניחת טחורים, גוש צואתי חוסם, האטה בקצב פעילות המעי הגס מסיבה כלשהי ועוד. לפעמים עצירות יכולה להיות תסמין למחלה חמורה כגון סרטן המעי הגס.
עצירות הינה תסמין (סימפטום) ואיננה מחלה.
מהן הסכנות שבעצירות?
במצב של עצירות, שאריות מזון בלתי מעוכל ופסולת שוהים במערכת העיכול זמן רב. בזמן זה, פועלים עליהם חיידקי המעיים, מפרקים אותם ונוצרים גזים ותוצרי פירוק שאינם רצויים. במידה והעצירות נמשכת, יש ספיגה חוזרת של נוזלים, הצואה מתייבשת ויש סכנה להתפתחות אבני צואה, טחורים, דלקות במעי, פיסורה ואף סוגים מסוימים של סרטן, כל זאת מעבר לתחושה הלא נעימה המלווה את הסובל מעצירות.
לעיתים קרובות יש לפנות לרופא לצורך ביצוע בדיקות למציאת הסיבה לעצירות. ובכל מקרה יש לטפל
מהו הטיפול בעצירות?
העצירות הינה סמפטום ולא מחלה בפני עצמה ועל כן לפני שניתן להתחיל ולטפל בעצירות יש צורך לזהות את הסיבות לעצירות. לאחר מציאת הסיבה לעצירות ניתן לטפל בעצירות.
הטיפול בעצירות משלב טיפול תזונתי אשר בדרך כלל מסתמך על תזונה עתירת סיבים ונוזלים, טיפול בצמחי מרפא ותוספים שונים המעודדים ומשקמים את מערכת העיכול, הדרכה מעשית לאורח חיים בריא, והפניה לטיפול גופני (כגון דיקור רפלקסולוגיה וכד') על פי הצורך.
להרחבה, על עצירות ניתן לקרוא במאמר נוסף שלי אשר הופיע באתר של בריה, רפואה טבעית טיפולית