היתרונות הבריאותיים של הספירולינה:
אצת הספירולינה נחשבת למזון על – מזון שבכמות קטנה ממנו ניתן להפיק תועלות תזונתיות רבות בהשוואה למזונות אחרים.
ספירולינה היא אצה חד תאית ממשפחת האצות הכחולות ירוקות, צורתה המיקרוסקופית היא של סליל לולייני. ומכאן שמה. הספירולינה היא אחד הצמחים העתיקים ביותר על פני כדור הארץ גילה מוערך בלמעלה משלושה מיליארד שנים. היא נמצאת בשימוש ברחבי העולם זה מאות שנים ובעלת ערכי תזונה גבוהים במיוחד. היא נחשבת ל"מזון מלא" ומכילה כמות מדהימה של חלבון, ויטמינים, מינרלים, ברזל, נוגדי חמצון ועוד עשרות מיקרו ומאקרו אלמנטים.
הספירולינה גדלה באופן טבעי באגמים טרופיים וסובטרופיים במים ברמת חומציות נמוכה. כיום ישנו גידול חקלאי של ספירולינה בחממות ובתנאים מבוקרים ואורגניים גם כאן בארץ ואפילו, קיים טרנד של גידול ספירולינה ביתי. בעולם, החלה מגמה של ארגון הבריאות העולמי לגדל ספירולינה כתשובה מיטבית להזנה של אוכלוסיות בעלות תזונה לקויה בארצות נכשלות.
חלבון
הספירולינה מכילה חלבון מלא ללא שומן רווי בכמות של 55%-71% ממשקל האצה היבשה. חלבון מלא הינו חלבון המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות , לשם השוואה, בשר בקר מכיל רק כ 20% חלבון אשר מכיל לרוב שומן רווי, ועשוי להכיל שאריות של כימיקלים תרופות ואנטיביוטיקה
חומצת שומן
ספירולינה עשירה בחומצות שומן מסוג:
הספירולינה מכילה GLA בכמות של 10 מ"ג לכל גרם ספירולינה , זוהי כמות רבה מכל מזון מלא אחר בעולם (מזון טבעי ללא עיבוד) ה GLA הינה חומצת שומן חיונית מקבוצת אומגה-6 אשר בניגוד לשאר החומצות בקבוצת ה אומגה 6 חומצה זו פועלת כנוגדת דלקת. ה-GLA מהווה מקור מרכזי לפוֹספוֹלִיפִּידִים – המרכיב העיקרי בממברנות התאים. חידוש מתמיד של דפנות התאים ושמירה על תקינותם וגמישותם באה לביטוי בשמירה על חדירות מיטבית של דופנות התאים ובהארכת אורך חיי התא.
אומגה 3 – אומגה 3 הוא שמה של קבוצת חומצות שומן שנמצאו מועילות לבריאותנו במספר היבטים:
ויטמינים
אצת הספירולינה מכילה בטא קרוטן בכמות של פי 25 מאשר בגזר, הבטא קרוטן חיוני כחומר המוצא לויטמין A אך חשוב מכך, היא מכילה בנוסף לויטמיני 1B ו 2B גם 12B אשר לא מצוי בעולם הצומח ומקור צמחי שלו הינו נדיר ביותר. ויטמיני B חיוניים לפעילות התקינה של מערכת העצבים ולבניה תקינה של כדוריות דם אדומות. בנוסף מכילה גם כמויות קטנות של ,B6 ,B9 ,B3ויטמין D, ויטמין C וויטמין E.
בטא קרוטן | 1150 יחב"ל |
B1 | 17.5 מק"ג |
B2 | 20 מק"ג |
B12 | 1 מק"ג |
מינראלים
ספירולינה היא מקור עשיר לאשלגן, סידן, כרום, נחושת, ברזל, מגנזיום, זרחן, סלניום, נתרן ואבץ. כמות הברזל המצוייה בספירולינה הינה גדולה פי 50 מתרד ופי 3 מכבד בקר וסויה. אשר בא כברזל אורגני זמין (Bio-chelated). הסידן מצוי בספירולינה בצורה זמינה לספיגה בכמות של כפי 10 מבחלב.
סידן | 3.5 מ"ג |
ברזל | 0.5 מ"ג |
פיגמנטים
הספירולינה מכילה כמות רבה של כלורופיל הפיגמנט הירוק הידוע אשר על יתרונותיו התזונתיים כבר נכתב רבות החל מהיותו נוגד חמצון חזק בעל תכונות מטהרות מאזנות חומציות ומנקות ועד ליכולותיו בשיפור ספיגה ובניית דם , בנוסף, הספירולינה מכילה כמות גבוהה במיוחד של פיטוציאנין, פיגמנט חלבוני טבעי המעניק לספירולינה את צבעה הכחול האופייני. פיגמנט זה אינו מצוי בשום צורת חיים אחרת בעולם והוא משמש כנוגד חמצון חזק ביותר, האחראי על חלק גדול מהתכונות התזונתיות והטיפוליות של הספירולינה.
כמות נוגדי החמצון בספירולינה גדול פי 3 מבאוכמניות דבא המגדיר את באצה כאחד מהמזונות בעלי תכולת נוגדי החמצון מהגבוהות בטבע.
הספירולינה: לספורטאים ולפיתוח הגוף
אצת הספירולינה עשירה בחלבון (50-70%) ומומלצת לספורטאים ולעוסקים בפעילות גופנית מאומצת. החלבון מסייע בבניית השריר ובהתאוששות מהירה לאחר המאמץ.
בספירולינה הכמות הגבוהה ביותר של חלבון מלא (המכיל את כל שמונה חומצות האמינו החיוניות) ויותר מכל שאר המזונות המוכרים לאדם.
החלבון המלא מסייע בפיתוח סיבולת, מאזן את הסוכרים בדם ומסייע לבניית עצמות חזקות.
ספיגת החלבון מן הספירולינה קלה ומהירה – כל גרם של חלבון בספירולנה נספג עד פי ארבעה יותר מגרם של חלבון מבשר בקר.
בזמן פעילות גופנית, צריכת החמצן של הגוף גדלה, כתוצאה מכך יש עלייה בהתחמצנות ברמה התאית. תהליך שעלול לגרום נזק למבנה התא ולעייפות שרירית.
לקיחת ספירולינה תאפשר עשיית פעילות מאומצת יותר, והפחתה של הנזק הנגרם לשריר, זאת הודות למגוון הרחב של נוגדי החמצון הקיימים בה (phycobiliproteins, c-phycocyanin, allophycocyanin)
כמו כן, הספירולינה מכילה גם כמויות ניכרות של חומצת האמינו BCAA, שמסייעת בסינתוז החלבונים ולהפחתת תשישות השרירים.
בנוסף, אימונים מוגברים (בעיקר בספורט התחרותי) עלולים לפגום במערכת החיסונית של הגוף ובעמידותו כנגד מחלות. ספירולינה עוזרת לחזק את המערכת החיסון ומעודדת יצירת תאי B , תאי T ותאי NK.